Mjere madraca, je li veličina bitna?

Kada kupujete madrac, jedna od karakteristika koje trebate imati jasne je veličina madraca .

Dostupan prostor u domu najčešće označava veličinu novog kreveta (ili onoga što već imamo). Uz to, veličina će ovisiti i o tome tko će na madracu  spavati ili o prostoru koji želite imati za odmor. Ono što treba uzeti u obzir je da nam svima treba minimalni prostor za promjenu položaja tijekom sna  ili jednostavno da nam bude ugodnije.

Dimenzije madraca nisu iste u svim zemljama. Kao i kod mjerenja, i kod korištenja engleskog jezika nazivi se mijenjaju i možemo pronaći nazive kao Single, Twin, Double, Queen, King... za madrace koje ovdje nazivamo pojedinačni ili dvostruki.

KOJE SU NAJČEŠĆE MJERE?
Objašnjavamo vam, među velikom raznovrsnošću mjera koje možemo pronaći u madracima, one koje su komercijalno najkorištenije :

Dvostruka / jednokrevetna ili pojedinačna veličina : Ako spavate sami ovo je najčešća mjera, široka 90 cm x 190/200 cm duga . 
Dvokrevetna / puna ili dvostruka veličina / bračni: Ovo je nekada bila standardna mjera u dvokrevetnim sobama. A mi kažemo da je to bilo nekada, jer je veličina malo premala da bi dvije odrasle osobe mogle ugodno spavati. To je također izbor mnogih ljudi koji, iako spavaju sami, radije spavaju u većim krevetima. Dimenzije su širine 135 cm x duljine 190/200 centimetara .
Queen size ili dvostruka veličina / bračni: S nešto većom veličinom od prethodne, nudi veći prostor za spavanje dvije odrasle osobe. Mjere su; 150 cm širine x 190/200 cm dužine.
King size: Veći od prethodnog, počinje biti moderan. Najbolje je rješenje za velike ljude koji dijele madrac. Između 180 cm širine x 200 cm dužine.
Predsjednička veličina kralja: Ova se mjera koristi u anglosaksonskim zemljama za najveću veličinu madraca. Omogućuje nam maksimalan prostor po osobi tako da možete uživati ​​u savršenom iskustvu zanemarivanja. Mjere su; 200 cm širine x 200 cm dužine.

 

velicine madraca

A ONAJ DUGI? TO ME ZANIMA?
Preporuka je kupiti madrace koji su minimalno 10 do 15 centimetara veći od najviše osobe koja spava u krevetu . U današnje vrijeme duljine od 200 cm više nisu posebne mjere.

VITALNI PROSTOR ODMORA, ŠTO JE TO?
Da bismo objasnili da je odmaranje vrlo važno da bismo imali minimalni prostor, možemo staviti sljedeći primjer, kod beba imamo prostor od 60 cm x 120 cm , rastemo i događa nam se do 70 cm x 140 cm, kasnije u mladom razdoblju dogodili smo se standardu od 90 × 190 , samo za nas imamo prostor od 90 centimetara kreveta. Ali ... što se događa kad odemo kući? Jer se obično događaju širine 135 centimetara ili možda 150 . Ako podijelimo ovaj prostor između dva, moramo dodirnuti između 67 i 75 centimetara kreveta. Odnosno, budući da smo s drugom osobom, odričemo se prostora za odmor. Stoga bi idealno bilo imati krevet širine 180, samo na taj način možemo imati barem prostor koji kada smo spavali sami.

Mi u ZAHAREX-u želimo prenijeti važnost odmora i želimo riješiti sve nedoumice koje biste mogli imati prije kupnje madraca. Ako želite znati model koji vam preporučujemo, posjetite nas u našim prodajnim salonima.Dobar san za dobar dan!