djevojka lezi madrac

Kako odabrati pravi madrac?

Pretjerano tvrd madrac ne obezbjeđuje ravnomjernu potporu nekim dijelovima tijela, dok previše mekan madrac može dovesti do nepravilnog držanja tijela. 

Dva jednostavna pokazatelja omogućuju vam da sa lakoćom izaberete odgovarajući madrac za vaše tijelo. 

Madrac je previše tvrd za vas ako dok ležite na leđima, možete rukom proći ispod kičme u liniji bubrega. To znači da se taj dio vašeg tijela ne opušta, nego ostaje napet tokom cijele noći. Posljedica ovog su veoma bolna jutra.

Ako propadate u madrac i sa teškoćom se okrećete sa jedne na drugu stranu, vaš madrac je previše mekan. Tada dolazi do povećanja temperature i vlage ispod vas, tako da kvalitet vašeg sna opada i budite se umorni i nenaspavani.

U proizvodnji madraca koristimo

 

Bonell žičana jezgra

Materijal koji se vjerovatno najduže koristi kao osnova u proizvodnji madraca, zahvaljujući unaprijeđenim svojstvima još uvijek ne gubi na popularnosti. 

Opruge se slažu u nizove i spajaju se spiralnom oprugom u željenu jezgru. Svaka opruga je termički obrađena kako bi se postigla veća i dugotrajnija elastičnost, što joj  omogućava visoku postojanost i kvalitet. Opruga se izrađuje od žice prečnica 2.20mm kao standardna varijala ili 2.40mm za povećanu tvrdoću i nosivost. 

Karateristika bonell opruge je povećanje otpora sa porastom pritiska, to ih čini dobrim izborom za jezgra madraca. 

PU pjena

To je osnovni materijal za izradu madraca srednje klase. Madraci se proizvode od PU pjena različitih gustina i tvrdoća. Zbog velikog broja ćelija i otvorene strukture, madraci od poliuretanske pjene su prozračni, elastični i prilagodljivi tijelu spavača.

Latex

To je visokoelastični materijal dobiven u svojoj osnovi iz mlijeka drveta kaučukovca. Odlikuju ga visoka elastičnost, izvrsna potpora tijelu, visoka prozračnost, dobra provodljivost vlage, a kao takav je jako nepogodan za razvoj grinja. Jezgro latexa kojeg koristimo u proizvodnji madraca je izvedeno u 7 zona različitih tvrdoća koje se izvrsno prilagođavaju obliku tijela i pružaju vrhunsku potporu tijelu. 

HR pjena

HR pjena je visoko elastični materijal koji se svojim odličnim svojstvima i dugotrajnošću ističe na tržištu. To je vrsta pjene koja se proizvodi hladnim postupkom na bazi vode i ima mnogo veću elastičnost i udobnost, bolju provodljivost vlage, veću trajnost i bolje karakteristik podupiranja tijela nego PU pjena iste tvrdoće.

Visco elastična Memory pjena

Visco elastična "Memory" pjena je veoma gusta termo-aktivna pjena. Pod pritiskom i temperaturom tijela mijenja svoj oblik, u potpunosti se prilagođavajući konturama tijela. S obzirom da se težina tijela efikasnije raspoređuje na veću dodirnu površinu to se smanjuje pritisak na kožu i omogućava se bolja cirkulacija. Ovu pjenu često nazivaju terapeutskom radi duge primjene u medicini u borbi protiv dekubitisa. Nakon promjene položaja tijela, pjena se vraća u prvobitni oblik. 

Kako bi se dobila dobra nosivost madraca, ovoj pjeni se često dodaju slojevi drugih materijala kao nosivi dio sa završnim slojem urađenim od Visco elastične "Memory" pjene.